ARABISKA VÅREN

 År 2010 började folket i Egypten genomföra prostester och demonstrationer i deras land för att de var missnöjda med vilka och på det sättet landet styrdes. Under oroligheterna i Egypten bestämde sig landets regim för att stänga ner internetet i landet och därigenom omöjliggöra för folket att använda sig av sociala medier. Sociala medier är ju ett snabbt och effektivt sätt för att nå ut till människor. Vid krig och upprorsituationer är de sociala medier ett effektivt verktyg att använda för att nå ut till en stor grupp. Genom de sociala har folket möjlighet att bestämma tid och plats för demonstrationer. De kan smida planer för hur demonstationen ska gå till och tillsammans stärka deras argument och åsikter. Genom att stänga ner internet och där med de användbara sociala medier, som Egyptens regim bestämde sig för, leder det till en bruten kontakt mellan folket i staden. 

De styrande i Egypten ville med detta förstöra kontakten mellan människorna som var emot regimen och dess olika beslut. Regimen måste ha, med grund av denna handling, känt ett stort hot utav folket och där med bestämde att bryta kontakten mellan dem. Befolkningens stora grupper med enade åsikter utgjorde ett hot mot regimen, och de stängde ner internet på grund av rädsla. Att göra på detta sätt anser jag är ett brott mot demokratin och mänskliga rättigheter. 

 

"Pennan är starkare än svärdet" är ett mycket relevant uttryck i detta sammanhang. Det kan ge större effekt kring en fråga om flera människor diskuterar den, tar ställning och tillsammans går ut och kämpar för den. Den som kan argumenta och prata/skriva för sig har stora chanser att få makt och ändra på saker. Den arabiska våren är ett exempel på detta. Människor som kommunicerar med varandra genom text upplevde regimen som ett så pass stort hot att det beslutade att klippa kontakten. Pennan var i detta fall ett starkt vapen för att skapa uppror. Att ta till pennan i första han tycker jag är ett klokt och slagkraftigt sätt, istället för att använda våld i förstahand.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0