MEDIER DYGNET RUNT

 
 Jag känner igen mig så mycket i det här klippet, man ser detta varje dag runt omkring sig.

Jag bär hela tiden med mig min mobil, den finns alltid med i handen, fickan eller väskan. Jag ställer mig frågan varför och tänker ut svaret för att jag vill vara lätt att nå och det ska lätt för andra att nå mig. Men att ringa och smsa är ju inte enbart de funktionerna jag användet mig utav, långt ifrån. Jag använder mobilen till sms, internet, instagram, twitter, mail och musik väldigt mycket, men även till bättre syften som att söka information inom skolans ämnen, översättare, ta kort, hantera och redigera bilder. Jag väcks av mobilalarmet på morgonen och i skenet av skärmens ljus på kvällen sätter jag i laddaren och säger godnatt. Den finns med mig överallt, dygnet runt som sagt.


Mobilen är bra i det syftet med snabb information och kommunikation. Men när det går öven gränser, när människor tappar intresse för den verkliga världen runt omkring dem för att allt fokus riktas mot telefonen, det är då det börjar bli skadligt tror jag. Det blir skrämmande när folk glömmer bort de riktiga relationerna och istället ger mer uppmärksamhet till de i cybervärlden.  Något som också skrämmer mig lite är den dåliga vetskapen om vad strålningen från all dagens teknik kommer göra med oss i framtiden. I och med att alla bär runt på en strålandes pryl hela dagarna tror jag att det kommer påverka oss på något sätt, och jag vågar knappt tänkta vidare på den tanken. På natten har jag som vana att sätta på flygplansläge, då stänger man ner teckningen och internetmottagningen, för att minska min utsatthet av strålning, på någon tid av dygnet i alla fall.
 
 

Vi i klassen fick våran första läxa förra onsdagen. Läxan var att skriva en mediadagbok. Så varje dag under en veckas tid knåpade jag ner en siffra för den tiden jag använt någon form av media. Det var flera saker som chokade mig under denna dagboks period. För det första, hur många olika medier vi över huvud taget kommer i kontakt med, hela tiden. Att tidningar och böcker var en slags media hade jag inte koll på. Och för det andra, ja hur otroligt mycket tid jag lägger ner av mitt liv till media och hur jag aktivt anstänger mig för att ta del utav det.


När vi skulle redovisa våra siffror och sammanställa det i ett diagram, jämrade vi oss över att siffrorna var oexakta. Vi kom på för sent att man kan titta in i inställningar och se exakta tiden man användt din mobil. I diamgrammet har jag alltså uppskattat min ungefärliga användning av mobilen på lite mer än 1 timmar om dagen. Så otroligt fel jag hade. Den egentliga siffran ligger på cirka 5 timmar om dagen, och det trodde jag inte!  Mycket av tiden man använder går till att vänta, vänta på att sidor ska laddas, på att internet är dåligt och på att få svar på sms. Den tiden är så onödig och jag önskar man kunde strunta i mobilen då, lägga undan den och låta den va. Men man väntar och har tålamod för att titta på bilden i en sekund man väntat på i en minut, sedan skrollar man vidare.


Mycket av det gröna områdena i diagrammet tycker jag om att lägga tid på och vill absolut inte vara utan det. Vid datorn blir mycket skolarbete gjort, jag älskar att lyssna på musik när jag tränar, jag tycker om att slappna av till en bra podcast och timmen framför tvn med familjen på kvällen kan vara det bästa på hela dagen. Det vill jag inte vara utan. Det är mest de sociala mediern just min mobiltelefon som oroar mig, av de fem timmarna är mycket onödigt och tid. Jag blir nästan irriterad när jag tänker på att jag kan göra något så mycket vettigare än att sitta vid min telefon på min fritid i den utsträckningen.

MEDIERNA OCH SAMHÄLLET

Vilken roll har medierna i vårt samhälle?

Medierna har en mycket stor roll i dagens samhälle, det används för att meddela nyheter och sprida information. Medierna spelar också stor roll när det gäller reklam och marknadsföring av företag och andra verksamheter. Politiker har länge används sig av massmedier för att lyfta fram sina åsikter och värderingar, just för att media är ett så effektivt medel att använda för att nå ut till människor.

De olika formerna av medier är extremt viktiga för vår regerings olika partier. Det är ett enkelt sätt att få kontakt med människor ute i städerna, utan att vara där. De tal politikerna håller, sänds i tv och radio. Citat skrivs ner i tidningar och allting dikuteras ständigt i media, fritt för alla att delta och kommentera. Genom att politiker är aktiva på internetforum, kan till och med högt uppsatta personer ifrån riksdagen konversera med människorna som ska välja ute i städerna.

Mediernas viktigaste uppgift är att sprida information enligt mig. Genom medierna får vi kontakt med andra platser utav landet och världen än den vi själva befinner oss i. Medierna är en väldigt betydande del av det moderniserade samhället och gör det lätt för oss att kommunisera med varandra.

I Sverige har vi två speciella regler som gäller olika typer av media, dessa är yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsgrundlagen. Yttrandefrihetslagen innebär bland annat att alla svenskar har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar och känslor fritt i radio, tv och film. Tryckfrihetsgrundlagen innebär ungefär samma sak fast i tryck, alltså gällande tidningar och böcker till exempel. De två nämnda regler tycker jag är mycket viktiga och är väldigt bra att Sverige har. Tryck- och yttrandefrihetsgrundlagen är viktiga för demokratin i vårt land. Människor ska kunna tycka och uttrycka vad de vill utan att någon sätter stopp för det. Om någon satte stopp för en viss slags åsikt eller censurerade specifika ämnen skulle det kunna leda människor till förvrängda verklighetsbilder. Man ska komma ihåg att en människas åsikter aldrig är fel utan det är i sin tur handlingen och konsekvenserna av dessa som kan vara farliga.

De olika medierna är en storts kompass som hjälper oss att navigera i tillvaron, medierna styr och påverkar oss kanske mer än vad vi tror och vill. Vi tar varje dag med oss erfarenheter från medier och det blir tillslut till vår egen erfarenhet när vår egen, personliga och egenupplevda erfarenhet, inte räcker till. Vi bär helt enkelt med oss bilder och föreställningar som vi hämtat från tidningar, internet, radio och TV. I en diktatur kan diktatorn styra vad som ska publiceras och inte inför folket i landet, bara genom att kontrollera medier har alltså den personen kontroll över folkets känslor, åsikter och tankar.


Någonting som är populärt i media är olika debattsajter. Newsmill är en sajt som ägs av Tv4 och är en plats att diskutera om dagsartiklar, nyheter eller bara andra ämnen som man har kunskaper eller erfarenheter av. Flashback är även det en debattsajt som flitigt används av många. Där är det högt i tak och alla ämnen är välkomna att tas upp. Ofta om man söker på internet efter något kommer flashbacktrådar upp som länkar. Jag brukar klicka bort det om jag söker efter bra fakta. Eftersom det kan vara vem som helst som skriver på den sidan, finns det ingen säker källa för att det som står är sant. Jag tycker man ska vara väldigt kritisk mot sådana platser och man vet aldrig vem som sitter framför datorn och ger ut den anonyma textraden. Det är lätt att skriva elaka kränkande kommentarer och det är nog jobbigt för de som råkar ut för detta. Dock är det ett bra ställe att snabbt få reda på någonting man undrar över, eftersom det alltid finns flera tusen människor online.

 


VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG

Hej!

Jag heter Vilma och går sista året i gymnasiet. Jag går samhällsprogrammet med inriktning media på Platenskolan i Motala. En av de nya kurserna för iår har namnet Medier Samhälle Kommunikation, i samband med kursstarten har vi fått uppgiften att starta en blogg. Min blogg kommer alltså handla om vad vi sysslar med på lektionerna och mina egna tankar och reflektioner om ämnet.
 
 

RSS 2.0