KÄLLKRITIK

Källkritik handlar om att kunna avgöra vad som är sant och vad som är falskt på internet. Det handlar också om att kunna ta reda på vad som är rimligt och relevant och om innehållet är belyst på ett objektivt sätt. Källkritik är en kritisk gransking av en källa och den bedömning på dess trovärdighet.

Några källkritiska punkter att utgå från när man surftar på internet:

- Vem har gjort sidan? Mydighet, företag eller privatperson?
- I vilket syfte har webbsidan skapats? Informera, propagera, sälja eller underhålla?
- Är informationen aktuell? När skrevs denna text? Finns det datum?
- Har någon kontrollerat texten? Kan alla kontrollera uppgifterna? Titta om författaren i sin tur har angett källor.
- Hur ser webbsidan ut? Seriös? Kontaktinformation? Vidarelänkar?
- Går det att hitta andra liknande trovärdiga källor? Säger andra källor samma sak?

Dessa frågor är bra att ställa till sig själv när man är ute på internet på jakt efter material och nya kunskaper.

Mycket av det som finns på nätet är bara skräp. Onödigt innehåll som skapats i någon form av underhållningssyfte. Många webbsidor innehåller tydliga faktafel, bloggar kan vara fyllda med missuppfattningar och falska påståenden. På internet finns det många sidor som är skapade för skvaller och annat skitsnack. Internet är inget bra som ett allmänt nyhetsmedium, för sökerhetens skull bör man hålla sig till de etablerade medierna eller de webbplatser vars uppgifter man kontrollerar och kan lita påIbland är det svårt att skilja på det som är felaktigt och det som är sant. Källkritik är ett verktyg för att hitta guldkornen på internet.

Hur kommer det sig att viss information på nätet inte stämmer?
På internet vistas extremt många människor, från olika land, men olika bakgrund och med olika åsikter om saker och ting. Alla som har tillgång till internet har rättigheten att ta upp det som de känner för och i princip publicera det som de har  lust med. Det finns många sidor där det bara  krävs ett användarkonto för att kunna redigera texter och lägga till så som ta bort information. Webbsidor kan skapas i enbart syftet att luras. Friheten på internet skapar möjligheter för fantasi och det finns webbplatser där allt är fullkomligt påhittat, ljug rakt igenom. Felaktig information på nätet kan också bero på missuppfattningar och att otillräcklig kunskap som leder till påhitt. Felaktig information kan också publiceras av någon i syfte att göra någon annan illa. Eftersom internet är ett snabbt sätt att nå ut till många människor, kan det finnas de som ger ut uppgiter om någon som inte stämmer.

 

 

.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0