TYSTNADSSPIRALEN

Tydstnadspiralen handlar om att medier fokuserar på samma eller likande nyheter. Bara vissa nyheter tas upp och fokuseras extra på medan andra sollas bort och försvinner. Detta leder till att folk med avvikande åsikter eller intressen tystas ner och rättar sig efter de aktuella nyheterna. Deras åsikter försvinner alltså i mängden och trycks undan utav grupptrycket i samhället. Teorin går ut på att den som är i minoritet utav en åsikt eller ett intresse blir mindre benägen att framföra det, vilket leder till att deras åsikter inte kommer fram i media. 
 
CNN är en amerikansk är en amrikans nyhetskanal, motsvarande i Storbritanien är BBC. De är två utav de största engelsktalande nyhetskanalerna och både fokuserar på de västerländska värderingarna. Att de väljer att fokusera på likande åsikter och värderingar bidrar till tystnadsprialen. Att en del av befolkningen hamnar alltså i skym undan och drar sig därför undan och blir isolerad med deras tänkande. 

Al Jazeera är en arabisk nyhetskanal med engelskt tal som vill bryta tystnadspiralen. De väljer alltså aktivt att förmedla andra nyheter som  varken andra arbaiska kanaler eller CNN och BBC tar upp. Al Jazeera vill ge nya perspektiv för nyheter och ge ett bredare utbud.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0