UNDERHÅLLNINGSVÅLD

 

I en artikel som jag hittade på Aftonbladets hemsida står det om hur unga påverkas om dataspelsvåld. Forskare påpekar där de stora riskerna till ett aggressivt beteende när unga spelar extremt våldsamma dataspel. Forskare på Karolinska Inditutet i Stockholm har dragit slutsatsen att våldsamma spel får negativa konsekvenser för unga och att det absolut finns en koppling mellan grovt våldsamma spel och beteenden.

Vad är då orsaken till att unga väljer att spela våldsamma spel? Det kan bero på att många söker spänning i vardagen. De kanske tycker att deras liv är alldeles för tråkigt och långsamt. De går i skolan och det händer inte mycket mer än så. På eftermiddagarn och kvällarna vill de sysselsätta sig med något händelserikt och våldsamma spel skapar kickarna. De ungdomarna som känner att de inte är så bra i skolan, kanske letar bekräftelse och får det genom att de presterar bra på ett spel. De blir beroende av belöningarna i spelet, och får svårt att sluta spela och inspierars mer och mer av spelets innehåll. 

Jag tror att underhållsningsvåldet påverkar ungdomar som spelar, men jag tror inte att det är avgörande för hur deras framtida våldsamhet kommer se ut. Alla vi är olika och jag tror att persolighet spelar stor roll. Även familjerelationer, kompisgäng i skolan och eventuellt tigare kontakt med våld och aggresivitet påverkar hur ungdommar tar in underhållningsvåldet i deras liv. Ungdomar som inte fått mycket positiv uppmärksamhet kanske söker uppmärksamhet genom aggression och inte vet något bättre sätt att bete sig på. Underhållningsvåldet i media inspirerar unga och påverkar alltså på olika sätt. Det är vanligt att barn leker våldsamma lekar med varandra redan som små. De leker krig, skjutlekar och sloss med varandra på skoj. Det är då viktigt att dessa lekar inte fortsätter uppåt i åldrarna och de inte tar till dessa beteenden på riktigt. Alla dessa intryck från media kan vara droppen som får bägaren att rinna över, vilket resulterar i fysiskt våld på riktigt.



Övervägande artiklar och blogginlägg som jag hittade angående barn och nätsurfande hade en mycket negativ inställning till det. En debattartikel som jag hittade på SVT's debattsida är kritiska mot att barn i ung ålder tar del utav internetets värld full av våld, manipulation, reklam och sensationshysterin. De blir påverkade och har inte förmågan att utskija fiktion och fejk från verklighetn och är därför väldigt lättskadade. Barn i en så ung ålder som tre år klarar inte av att "välja bort" skadliga intryck och bilder, och därför är detta inte bra skriver Geseke Lundgren på SVTdebatt. Debbatartikeln tar även upp att barn som sitter mycket med iPhone, iPad och dator går misste om viktiga sociala interaktioner. De får svårare att lära sig språket och hur bra dataprogram än är för språkinlärning så kan den inte konkurera ut det äkta samtalen i vardagen. Tidig tillvänjning av medier över även ett beroende av stimuland redan i tidig ålder och kan skapa problem i framtiden.

Det var som sagt svårt att hitta texter som var positiva till barn och medier i tidig ålder. Det jag kan se är väl att de kan ta del utav lärande spel och program, att barn faktiskt kan få kunskaper utav medier. Men det är som med det mesta, att det gället att skapa kontroll så att inte något går över styr och tillämpa begreppet lagom är bäst. Att barnfetma blir allt vanligare och att många fler barn nu för tiden blir deprimerade, stressade och lider utav dålig hälsa beror förmodligen på hög mediakonsumtion. 

På flera ställen angående barn och medier så läggs förslag fram om en åldersgräns för surfande och att barn. De förseslås att barn under tre år absolut inte borde få kontakt med internet eller medier. Det tycker jag är att gå över gränsen. Det låter mycket konstigt i mina öron. Vad då åldersgräns, skulle föräldrarna skraffas om de lät sina barn sitta med iPhonen eller iPaden? Skulle det var att bryta mot lagen? Nej det tror jag inte på. Jag tror snarare att ansvaret ligger hos föräldrarna. Det är föräldrarnas uppgift att kontrollera så att barnet inte fastnar och börjar missbruka internet. Föräldrarna kan väl dra egna regler i sin familj vad som de tycker känns bäst för sitt barn. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0