YRKEN INOM KOMMUNIKATIONSOMRÅDET

Ett yrke inom kommunikatunikationsområdet som jag tycker låter intressant är journalistik. Ett arbete inom journalistik kan vara att ha hand om en tidnings redigering. Redigeraren har hand on layouten för tidningens sidor. Redigeraren går igenom skrivna texter, viljer bilder och skapar rubriker till artiklar och sammanställer det sedan till snygga sidor. Tillsammans med nyhetschefen på en tidning bestämmer redigeraren vad som ska bli stort på sidan, vad man ska fokusera på och vad som inte förtjänar en lika framskjuten placering.


Då jag sökte på journalistutbildning på internet verkade journalistutbildningen på göteborgs Universitet vara ett populärt, proffisionellt och pålitligt alternativ. Skolan är inriktad på journalistik, medier och kommunikation. Som jag kunde se på hemsidan baserar de sina antagningar på högskoleprov. De med bäst reslutat på de senste fem års högskoleprovsreslutat har störst chans att bli antagna. Journalistutbildningar verkar det finnas gott om i landet och jag hittade även universitet med liknande utbildning i Lund, Umeå, Uppsala, Stockholm och Örebro.

För att jobba som journalist och redigerare på en tidning krävs det att man är snabb, effektiv och har ett gott omdöme. Man ska även kunna klara att arbeta under stark tidspress eftersom man ofta arbetar mot olika deadlines. Att vara stresstålig som journalist är alltså ett måste. Man måste också vara intresserad utav att följa med i både samhällsdebatten som teknikutvecklingen och för många journalistplatser krävs som redigerare stora färdigheter inom programmen Indesign och Photoshop.  All bildhantering ingår även i arbetsuppgifterna, så mycket arbete framför dator får man vara berädd på verkar det som.

Som journalist och redigerare krävs det att man kan hantera stress eftersom jobbet ofta innefattar ett högt tempo. Det gäller att vara självgående och ansvarstagande för sitt arbete. Jag tror också att det är väldigt viktigt att vara kreativ som redigerare och inte vara rädd att testa nya grejer. Bara för att något har varit på ett visst sätt länge, betyder det inte att man ska undvika att testa nya saker.

Som journalist för en tidning så krävs det nog att man är utåtriktad och trevligt och inte har några som helst problem att ta kontakt med människor. I dagens läge är det nog viktigt att kunna behärska tekinken i olika medier, eftersom de kan vara till stor hjälp i sitt arbete. Som journalist krävs det nog erfarenhet och kunskaper om hur samhället fungerar och man måste städigt vara uppdaterad och ha känsla för vad folket är intresserad utav att läsa om. Ett passande komplement till journalisthögskola är några års utbildning i ekonomi, statskunskap eller juridik.  Som redigerare verkar de mesta arbetet utföras framför datorn så kunskap om datorer och redigeringsprogram är viktigt för att det ska kunna gå.

Som redigerare måste man vara uppmärksam på tendenser i samhället och olika trender och hela tiden vara villig att anpassa sitt buskap efter andra människor och nya medier, tolka och sortera budksap från andra. Det är nödvändigt som journalist att ha det intresset att kunna sätta sig in i hur saker fungerar och går till, det är viktigt att förstå för att i sin tur kunna bli förstådd.


Som redigerare och journalist krävs stor kompetens inom kommunikation. Att arbeta med media innebär att arbetet hela tiden kretsar kring kommunikation och kontakter. Det är då viktigt att kunna anpassa sig då vi kommunicerar mer och med fler. Journalister måste ha förmåga att anpassa sig vart efter samhället förändras. 

Som journalist måste man kunna anpassa sitt språk efter viken mottagaren är. Man måste även vara väldigt medveten om hur saker och ting kan uppfattas och vara uppmärksam på skrivandet så ingen missuppfattning inträffar. När journalister är ute i samhället för att samla material till en artikel måste även personen ha stenkoll på det sociala spelet,  hur det går till och när det är läge att avbryta, tala och vara tyst. Journalisten måste även kunna anpassa språk, ämne och stilart efter specifika tillfällen. De måste anpassa sig efter varje situation och behandla det på det speciella sättet som krävs för ett lyckat arbete.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0