JOURNALISTYRKET

 Vår syn på journalistyrket skulle jag säga är i vårt samhälle ganska så negativt. Många människor klankar ner på journalisternas arbete eftersom de inte är nöjda med deras sätt att beskriva. Det kan handla om att man anser något är vinklat skrivet, att man har olika uppfattningar eller åsikter. Självklart kan inte journalisters texter göra alla nöjda, utan deras uppgift är ju egentligen att framföra nyheter och information genom olika kanaler till media. Många blir irriterade på journalisters sätt att arbeta på, de ställer frågor och följer efter vilket många kan uppfatta som påträngande och irriterande och där av har det dåliga ryktet spridits. Men i själva verket sliter det bara för att få sitt jobb utfört. De måste hänga i och ställa många frågor för att kunna göra sitt jobb bra. I Sverige är journalist ett eftertraktat yrke och många är intresserade utav det trots att de generellt har ett dåligt rykte. Jag tror att det ser ut på det här sättet i resten av världen också, att vara journalist är inget glamouröst jobb. Det är ett hårt arbete, där stress och tidspress hör till vardagen i form av deadlines. Men vad skulle vi ta oss till om journalisterna inte slet varje dag på jobbet för att samla ihop relevant information att förmedla till samhället? Jornalisternas uppgift är att förmeddla information på ett objuktivt och neutralt sätt. Vi människor i samhället får där av opartisk information om vårt eget sammhälle. Om inte journalisterna utförde sitt arbete med att rapportera om händelser och situationer runt om i vårt land genom media skulle befolkningen bli lätt att manipulera med vinkald information från någon specifik grupp eller person. Journalister är där av viktig för att demokratin ska fungera i vårt land. 

Samtidigt är det många som är intresserade utav att utbilda sig till journalister. Det kan ses som ett spännande och intressant yrke där man dagligen kommer i kontakt med nya människor. Journalister får använda språket på ett kreativt sätt och lockat nog många som är skrivintresserade. 

Förr i tiden var journalister lågbetalda arbetare som såg ur ett samhällsperspektiv med en nedlåtande blick. Man ansåg journalister som snokare och såna som satte sig in i andras privatliv för att senare lämna ut det åt allmänheten. Senare, under 19-hundratalet fick ordet journalist en finare klang i folkmun. Journalisternas arbete ansågs viktigt eftersom de drog bra oegentligheter och stod på folkets sida mot makthavarna. Detta var i tid med att "The Insider" och "Alla presidentens män" producerades och visades på filmdukarna runt om i världen. 

I filmen " The Insider" framställs huvudpersonen som där är en journalist som filmens hjälte. Det är han som luskar fram ur den andra huvudkaraktären om hur den stora tobakskoncernen lurade rökarna att röka mer. Detta sker genom grävande journalistik, då jornalisten jobbat intensivt med ett speciellt fall under lång tid. Grävande journalistik är som en slags undersökning och behövs för att gräva fram någon ingen annan tidigare tagit reda på. Utan journalistens omfattande arbete med detta skulle aldrig denna fakta kommit ut till folket. Tobakskoncernen hade alltså fortsatt att lura folket utan hans hjälpt och journalisten stoppar där med många fall av cancer genom att berätta detta i media. I "The Insider" framställd journalistyrket som ett oerhört viktigt och betydande yrke för samhället.Enligt mig så behövs grävande  journalistik  för att man i samhället ska kunna reda ut och ändra på de saker som inte står rätt till. 

Idag finns det många olika slags journalister, alla journalister sysslar om dagarna inte med exakt samma sak. Beroende på vart journalisten jobbar och vad syftet med dess publikationer är förtroendet på journalisten olika. Sveriges Radio och SVT har ett högt förtroende hos allmänheten medans skvallertidningar som "Se & Hör" och "Klick" har ett mindre förtroende. Likasom dessa tidingar uppfattas med olika förtroendegrad har man olika syn på deras arbete. Journalisten som jobbar med skvallerpressen har ofta i samhället en lägre ställning på grund av att de kontinueligt publicerar överdrivna rubriker, personutlämnande bilder och andra texter utan speciell faktabaserad grund. Trovärdigheten på vad som publiceras av en journalist har nog en betydande koppling till hur hög status journalisten får genom sitt yrke.

Alla personer som jobbar idag som journalister har inte ens en behörig utbildning till deras yrkesställning. Det är idag inte lika höga krav på journalisthögskolorna som det var för 60 år sedan. Efter millenniumskiftet jämförs ofta journalister som mediearbetare vilket ofta kopplas till de nya ekonomiska villkoren och all den nya teknik som inte fanns för 50 år tillbaka. På grund av teknikens utveckling och att stora mediehus har bildats har trycket på journalisterna ökat. En journalist idag måste kunna hatera ett flertal olika medier och vare kompetent på ett bredare plan än förr. Journalisten har idag blivit mulitmedial brukar man kalla det.

Journalisterna är i huvudsak där som en informationskanal till människornas hem, de finns till för att sprida information som är relevant för ett stort antal människor att veta. Materialet som journalister samanställer kallas ibland för  "tredje statsmakten" då de två andra makterna är regeringen och riksdagen. Detta kommer sig utav massmediernas kontrollerande och granskande roll utav regeringen  och riksdagen. Genom massmedierna vår allmänheten reda på om det skett något misstag i regeringen elle riksdagen. Eftersom att så många människor dagligen konsumerar media har massmedierna på så sätt fått så stort infyltande och makt över vad allmänheten ska få veta och inte, och detta är såklart journalisterna som ligger bakom.

 


Kommentarer
Postat av: Karin

Utförligt och bra skrivet!

2014-03-31 @ 10:28:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0